Ga naar hoofdinhoud

Door welke oorzaken dan ook: door te weinig herstel en te veel inspanningen pleeg je roofbouw. Dan boet je in aan veerkracht, nemen vervolgens de stressklachten toe en op den duur veranderen er (regel)functies in je brein en in de rest van je lichaam. De effecten hiervan voel je op alle fronten: fysiek, emotioneel en cognitief. 

Stel je komt er gewoon niet door. En je hebt last van chronische stress of burn-out klachten. Of je zit al in een burn-out. Je draaglast is dan al lange tijd (te) groot. En wanneer er tussendoor continu te weinig hersteltijd is geweest, dan wordt je totale draagkracht letterlijk steeds kleiner. Je houdt het eerst nog wel een tijdje vol, al ben je altijd moe maar daarna kunnen burn-out klachten en zelfs een burn-out ontstaan.

Stress systeem te lang in de overdrive
Bij stressfactoren gaat je stress-systeem aan. Dat systeem is fantastisch, omdat het je aanzet tot actie.
Maar wanneer er veel en heel lang continu stressfactoren zijn, dan gaat ie nog iets harder werken. En nog iets harder en harder als dat nodig is. Dat systeem kan dus een hele tijd in de overdrive staan maar niet voor altijd. Als er geen herstel komt, raakt het systeem uiteindelijk verstoord.

Stress-systeem onderuit
Het komt op z’n gat te liggen. Daardoor ontstaan gekke dingen, die je niet wilt. Bijvoorbeeld geen concentratie meer, totaal vermoeid, enorm depri, niet meer tegen geluiden kunnen, geheugenverlies etc. De maat is helemaal overvol. Deze verschijnselen kunnen langzamerhand ontstaan maar komen soms ook BAM, opeens.

Hoe word je weer beter?
Om burn-out te genezen is Chronische Stress Reversal (CSR) nodig. Anders gezegd: de negatieve effecten van overbelasting moeten worden gekeerd. En allereerst moet je de fysiologische weg terug zien te vinden: er is ‘reversal’ nodig naar de oude fysiologische uitgangswaarden.

(Trouwens, als je voor uitleg liever naar een filmpje kijkt: in de onderstaande video wordt in 4 minuten uitgelegd wat burn-out is en hoe het ontstaat.)

Tijd en herstel
Hier weer bovenop komen kost tijd, serieus veel tijd. Als je burn-out dreigt te raken of je bent hier al aangeland; geef jezelf die tijd en laat je ondersteunen en coachen. Op een manier die aansluit bij de fase waarin jij op dit moment zit. In eerste instantie zal de nadruk bijna altijd eerst moeten liggen op fysiek HERSTEL.

Als partner van CSR Centrum werk ik volgens de CSR-Methode, deze pakt stressklachten en burn-out psycho-biologisch aan. Dat betekent dat ik jou coach op drie niveaus: lichaam, gedrag en psyche. ‘CSR’ staat voor Chronische Stress Reversal: het terugdraaien en herstellen van de (ziekmakende) effecten van chronische stress.

‘Eerst fysiek, dan mentaal’

CSR-methodiek: Energie CheckUp en 3-fasen aanpak
Tijdens de Energie CheckUp inventariseer ik de klachten en het functioneren aan de hand van twee gesprekken, ondersteund door de scores op de Vragenlijst Stressklachten. Op indicatie wordt een psychofysiologische meting uitgevoerd. De Energie CheckUp genereert duidelijke aanwijzingen voor de mate van chronische stress en de ernst van een burn-out. Doorgaans volgt een begeleidingstraject van 10 tot 15 sessies.

Drie coachfasen
1. Stoppen met roofbouw en bevorderen herstel; nadruk op slapen, ontspannen, kwalitatief wandelen, aandacht voor ademhaling.

2. Opbouw vitaliteit, reserves aanvullen; licht sporten, gezonde voeding, ontdekken en ontwikkelen nieuw zelfmanagement.

3. Conditie opbouwen en sociale en maatschappelijke re-integratie; oppakken nieuwe zelfmanagement thuis en op het werk.

Goede resultaten
Met CSR-coaching worden goede resultaten bereikt. Uit diverse (externe) onderzoeken blijkt een aanzienlijke vermindering van de klachten na gemiddeld 10 coachsessies: steeds weer wordt een significante afname gemeten van stress-, depressie- en vermoeidheidsklachten en verbetert het cognitief functioneren. In combinatie met een intake is daar dan het vertrekpunt van het coachtraject uit af te leiden en wordt de duur van het hersteltraject inzichtelijker. Omdat het hierbij gaat om maatwerk zijn tarieven op aanvraag.

Meer informatie over deze zgn CSR-methode is ook te vinden op www.csrcentrum.nl  

Back To Top